Skandinavisk indretning af din bolig – idéer til nordisk stil

Indretning Skandinavisk

Vil du gerne indrette din bolig efter skandinaviske principper? Så læs med her – men gå ikke med til alt. For det er vigtigt, at du ikke giver afkald på din personlighed i din iver efter at finde det stilrene udtryk. Bring snarere din personlighed i spil. For der er ingen endegyldig opskrift. Og en succesfuld indretning vil altid være en kombination af dine egne personlige præferencer i samspil med en indretningsstil og din fortolkning af denne. Det kan let blive en kunstig fornemmelse at bo ”lige efter bogen”, og medmindre målet ligefrem er at ende på forsiden af et boligmagasin, så er du nødt til at bringe din egen mavefornemmelse i spil.

Indretning af det private hjem

Hvis du har en udpræget naturlig sans for indretning, så kan du nok klare dig med mavefornemmelsen, men de fleste mennesker kan have glæde af at have nogle guidelines at bruge som udgangspunkt. På den måde sikrer du en vis rød tråd i din indretning, så rummene hænger sammen. Og du undgår at glemme helheden, fordi du let kan komme til at stirre dig blind, hvis ikke du har en overordnet plan. Det er godt med lidt vejledende guidance udefra, selvom indretningen i sidste ende skal være op til dig. Så man kan se, at det er dig, som bor der! Måske har du nok i den inspiration, som du kan finde på nettet. Hvis ikke, så kan det anbefales at tage kontakt til en privat indretningsarkitekt, hvilket vil sige en professionel, som kan rådgive dig igennem indretningen af din bolig. Det kan spare dig for mange timers overvejelser frem og tilbage. En indretningsarkitekt, som arbejder med området til dagligt, har et stort erfaringsgrundlag at trække på, når du skal have idéer til hvad du kan gøre for at finde den bedst mulige indretning af netop din bolig.

Minimalistisk indretning

I Skandinavien er vi kendte for det minimalistiske design, som er kendetegnet ved funktionalitet og enkelthed. Den minimalistiske trend har rødder helt tilbage til 1960’erne, hvor den opstod som en retning inden for billedkunsten. Og den minimalistiske billedkunst beskriver faktisk meget godt konceptet ved at være kendetegnet ved et enkelt tema, en enkelt teknik og en enkelt farveskala. Et par eksempler på minimalistiske kunstnere er Carl Andre, Daniel Buren og Dan Flavin.

Fra kunsten har minimalismen bredt sig til andre områder. Eksempelvis tøjbranchen, elektronikbranchen og altså også indretningsbranchen – herunder indretningen af rum i både private boliger og erhvervsbyggerier. Den skandinaviske minimalisme giver for nogle ro og rene linjer i en hverdag, som er kaotisk og travl. Det kunne måske være en af årsagerne til minimalismens store popularitet.

Idéer til din skandinaviske indretning

Det kan være svært at overskue, hvor man lige skal starte, når man ønsker at indrette sit hjem skandinavisk og efter nordiske principper. Derfor er der heller ikke nogen enkel opskrift i denne artikel, på ”hvordan du skal gøre”, men snarere er intentionen at udstyre dig med en fornemmelse for nogle af de forskellige virkemidler, som du kan tage i brug, når du søger at gøre indretningen i din bolig mere skandinavisk.

Grønt er godt. I hvert fald når det kommer til planter. Med grønne planter bringer du i bogstaveliste forstand naturen tættere på. Det passer godt ind, fordi du får tilført lidt liv og brudt lidt med nogle af de rene linjer og enkle overflader, som ellers kendetegner den minimalistiske indretning. Men undgå at overfylde med planter og hold dig så vidt muligt til nedtonede farver som læner sig op af hinanden – i hvert fald hvis du gerne vil bevare den stilrene stemning.

Hvidt og lyst. Det er en god idé at holde rummet lyst, når du gerne vil indrette skandinavisk. En måde at skabe lys på er med lyse farver. Den hvide farve er oplagt. Vælg eksempelvis hvide køkkenlåger, mal loftet hvidt eller overvej måske endda et hvidmalet gulv. Det lyse kan du selvsagt også få frem med rigelig belysning. Det kan du både opnå ved at have rigeligt med lamper, men du kan også påvirke hvor meget lys, der kommer fra den enkelte lampe. En måde at optimere effekten af en lyskilde er ved simpelthen at hænge den rene pære direkte i ledningen i loftet – altså uden afskærmning. Det kræver selvfølgelig en pære, som er behagelig og stilren nok til at have hængende frit i rummet.

Åbenhed. Den åbne, rummelige fornemmelse kan du opnå ved rigelige mængder ”white space” i din indretning. Det vil sige, at du skal undgå at overfylde rummet med møbler og diverse pyntegenstande. En væg må gerne stå og være hvid. Det er ikke givet, at der absolut skal hænges noget op, bare fordi en væg står tom, eller at der absolut skal stilles noget i et hjørne, som står tomt. Det kan kræve lidt tilvænning at vænne sig fra tendensen til at fylde alle huller ud. Men i sidste ende vil det give dig mere ro.

Færre rammer. Et godt tip som du kan forsøge dig med er at pille rammerne af nogle af dine billeder og simpelthen hænge dem op på væggen, bare som de er. Det tilfører mindre tyngde til rummet, og gør dem ”lettere” at se på.

Brudte linjer. Når du har styr på formen og sikret en vis stilrenhed og stringens i din skandinaviske indretning, så er du klar til at bryde med formen – skabe personlighed – og tænke på kanten af boksen. Så du undgår, at det hele bliver for klinisk. Du ønsker et sted, som signalerer at ”her må man gerne være”. En måde at gøre dette på er ved at tænke en skæv linje ind hist og her. Læg eksempelvis et par henkastede magasiner på en ”tilfældig, men ordnet” måde. Du ved, hvad jeg mener. Det bidrager til en stemning af hjemlighed. Og sidst men ikke mindst: giv ikke slip på din personlighed i jagten på det stilrene skandinaviske design. Dit hjem skal også være praktisk i hverdagen, og man skal kunne se, at det er dig der bor der.

Written by