Sådan steger du den perfekte bøf

perfekte-boef

Det er de færreste mennesker, medmindre man er vegetar, der ikke sætter pris på en rigtig god bøf. En af de bøffer, der er veltilberedt, der er mør som en blød pakke smør og som er en eksplosion af dejlig smag inde i munden. Men ikke alle formår at behandle kødet som fortjent, når de tænder for stegepanden eller grillen. Det er nemlig ikke nemt at tilberede en bøf perfekt, og derfor vælger mange et lækkert steakhouse, når trangen til en god bøf melder sig. Her er man sikker på at få kød i absolut topkvalitet, som tilberedes præcis som ønsket.

Har du ikke lyst til at tage på restaurant, kan du selv kaste dig ud i tilberedningens kunst. Det kræver dog, at du følger nedenstående elementære tips, hvis bøffen skal sidde lige i skabet.

Hvilken udskæring skal man vælge?

Indledningsvis skal du gøre op med dig selv, hvilken type udskæring du foretrækker. Der er nemlig stor forskel på såvel smag som konsistens, når det kommer til udskæringer. Ønsker du en meget intens smag af okse, bør du vælge eksempelvis ribeye eller T-bone, der har en lækker fedtmarmorering, som giver en rig og fyldig smag.

Skal din bøf være super mør, men uden den store fedtkant, så er en bøf af oksemørbrad altid en sikker vinder. Når det kommer til bøffer, hænger kvalitet og pris sammen. Så lad være med at købe en vakuumpakket tykstegsbøf i supermarkedet – det er spild af tid og penge.

Forberedelse

Godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt, og opskriften på en god bøf starter et godt stykke tid før selve tilberedningen. Mange laver nemlig den fejl, at de hiver bøfferne ud af køleskabet i det sekund, de skal på stegepanden eller grillen. Det er en forfærdelig vane, som på ingen måde gør noget godt for kødet.

Bøfferne skal ud i god tid, så de faktisk har en stuetemperatur, når de ryger på varmen. Smider du en iskold bøf på panden, vil varmen aftage, og du vil ende med en overtilberedt overflade, før den ønskede kernetemperatur er opnået.

Grill eller stegepande?

Du kan både anvende en grill og en stegepande, når du skal tilberede den perfekte bøf. Vejret spiller naturligvis ind, hvis du vælgere grillen, men så får du til gengæld også en unik smagsoplevelse. Lad være med at pøse bøffen ind i olie. Er bøffen af høj kvalitet og med en god fedtmarmorering, skal den nok selv give slip.

Start med at krydre med salt, og smid derefter bøffen på høj, direkte varme. Det handler her om at skabe den lækre og smagfulde stegeskorpe og karamellisering. Når bøffen har fået stegeskorpe flytter du den hen til mere moderat varme, så den kan stege færdig.

Vælger du i stedet at bruge en ganske almindelig stegepande, kan du opnå en anden slags bøf, der bestemt også kan være en stor smagsoplevelse. Også her skal du lade være med at overhælde panden med olie, men i stedet lægge kødet direkte på den brandvarmepande, til den har fået en god stegeskorpe. Skru herefter ned for varmen og tilsæt eventuelt en god klat smør, timian, rosmarin og en knust hvidløg.

Hvornår er bøffen perfekt?

Når det handler om bøffens tilberedning, skelner man mellem rød, medium og gennemstegt. Tilberedningen har stor indvirkning på hvor saftig, mør og smagfuld bøffen bliver på tallerkenen.
Det kan for mange hjemmekokke være lidt af en udfordring at ramme tilberedningen lige i øjet, da det afhænger af temperatur og af bøffens tykkelse.

Man kan dog med stor nøjagtighed ramme den præcise temperatur, såfremt man anvender et stegetermometer. I så fald skal man stræbe efter at ramme en kernetemperatur på 45 grader for en rød bøf, 55 grader for en medium og 65 grader for en gennemstegt. Er du ikke fan af stegetermometer, kan du trykke på bøffen og med lidt øvelse finder du ud af, hvornår bøffen er lige efter din smag.

Lad bøffen hvile

Når den perfekte tilberedning er er opnået, skal bøffen øjeblikkeligt af varmen. Det nytter altså ikke noget at lade bøffe ligge på panden eller flytte den ud i siden af grillen. Der skal så lidt til, før bøffen går fra perfekt til overtilberedt. Bøffen skal dog ikke angribes i det sekund, den tages af panden. Det er af afgørende betydning, at du lader bøffen hvile i tre til fire minutter, før du stikker gaflen i den. Når bøffen steges, bliver væsken pressen ind mod centrum, og det skal fordele sig igen for at få et mørt og saftigt resultat.

 

Written by

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>