Sådan brygger du den bedste kaffe

Sådan brygger du den bedste kaffe

Sådan brygger du den bedste kaffe

Der var engang, hvor kaffe var et dagligt fix, som var nødvendigt for at holde energien op. Der blev ikke spekuleret synderligt meget i bønner eller bryggemetoder, når den kulsorte drik blev serveret. Men der er sket rigtig meget siden dengang. I dag er kaffe nærmest en kunstart. En livsstil. Vi investerer i hundedyre kaffemaskiner, og vi er mere end villige til at slå os ned på de trendy cafeer, der skilter med specialkaffe. Vi stiller os ikke længere tilfredse med en kulsort kop tjære, eller et tyndt krus instant-kaffe. Men vi er også i stigende grad begyndt at interessere os for at brygge en god kop mokka derhjemme, og ligesom så mange andre områder inden for gastronomiens verden, kan de små detaljer skabe en ny smagsoplevelse. Her følger nogle gode råd til, hvordan du kan optimere muligheden for at brygge den bedste kop kaffe.

Hvilke kaffebønner skal man vælge?

Selvom kaffebrygning i dag er blevet gjort til en kunstart, så kan alle lære at lave en rigtig god kop kaffe. Listen af ingredienser til kaffe begrænser sig nemlig til bønner og vand, og derfor er det også vigtigt, at man udvælger ingredienserne med omhu. Der er stor forskel på kaffebønner, og de fås i et hav af variationer og smagsnuancer. Det kan være en jungle at finde rundt i. Man skelner normalt mellem to forskellige kaffesorter, som udgør næsten hele verdens kaffeproduktion. De to sorter er Arabica og Robusta, og den generelle holdning er, at Arabica giver den bedste smag, men sorten er også i højere grad sårbar over for parasitter og insekter, mens Robusta er mere modstandsdygtig. I mange tilfælde vælger man at blande de to sorter, så det giver en ny smagsdimension. Bønnernes smag og karakter afhænger af, hvor de bliver dyrket, og der kan derfor være stor forskel på, om bønnerne kommer fra Latinamerika, Mellemøsten, Afrika eller Asien.

Kafferistning

Når kaffebønnerne er blevet høstet skal de ristes. Det er igennem ristningen, at bønnerne får aromaerne frem. Man kan godt vælge at riste bønnerne selv, men det kræver lidt finesse for at få et ensartet resultat. Derfor kan man med fordel købe de hele, ristede kaffebønner, og her skal man særligt holde øje med, hvornår ristningen har fundet sted. Jo tættere på ristedatoen, man brygger sin kaffe, jo mere smag og aroma kan man bringe frem i koppen. En fingerregel er, at bønnerne er bedst 1-3 uger efter ristningen.

Kværn din kaffe selv

Man kan sagtens vælge at købe kaffe i supermarkedet, der er malet, og det kan der blive en nogenlunde kop kaffe ud af. Men ønsker man en decideret smagsoplevelse, bør man købe hele kaffebønner hos en kaffespecialist. Herefter er det en særdeles god idé at anskaffe sig en kaffekværn, så man selv kan kværne de hele bønner. Man opnår den bedste smag lige efter, at bønnerne har været en tur i kværnen, og på den måde kan man kværne sine bønner over flere omgang, så det passer til den mængde, man skal bruge. Det er vigtigt at anskaffe sig en ordentlig kaffekværn, da man opnår den bedste kaffe, hvis man ender med et ensartet resultat.

Vandet er en vigtig faktor

Nu tænker du sikkert, at der går kaffesnobberi i den, hvis man også skal tage hensyn til, hvilken slags vand man bruger. Men faktisk er der flere faktorer ved vandet, der kan have en vigtig effekt på kaffen. For det første skal vandet gerne være blødt. Mange steder i Danmark kommer der kalkholdigt vand ud af hanerne, og det bidrager ikke til den gode kop kaffe. Hvis man ikke befinder sig et sted med meget kalkholdigt vand, kan man med fordel bruge kildevand. Derudover skal man også være opmærksom på temperaturen af vandet, når man brygger kaffe. Når væsken trænger igennem bønnerne, er det vigtigt, at temperaturen hverken er for høj eller for lav. Bliver den eksempelvis for høj (100 grader), ender man med at skolde kaffen, og det kan medføre, at de bitre smagsstoffer træder i centrum. Den perfekte temperatur ligger derfor mellem 92 og 96 grader.

Bryggemetoder

Der findes forskellige metoder, hvorpå man kan forvandle vand og bønner til den mest fantastisk, aromatiske kaffe. Og man kan roligt gå på opdagelse og finde lige præcis de kaffebryggere, der passer til ens temperament. Her følger de mest anvendte metoder:

Filterkaffe

Filterkaffe er den klassiske metode til kaffebrygning, hvor et filter fyldes med malede bønner, som efterfølgende overhældes med varmt vand. Doseringen er essentiel, og det anbefales, at der cirka bruges 60 gram pr. liter vand. Brygger man på den manuelle facon, hældes de malede bønner op i et filter – gerne et genbrugeligt guldfilter, da de traditionelle engangsfiltre af papir kan afgive en bitter smag. Herefter hældes vandet i cirkelbevægelser på kaffen, til det dækker. Lad kaffen stå og arbejde, og hæld resten af vandet på 30 sekunder efter. Herefter står du tilbage med en lækker kop kaffe.

Hvis du gerne vil have mere information omkring hvilke maskiner, som der er de helt rigtige i forhold til bryggemetoder, så kan du læse mere omkring kaffebryggere her.

Stempelkande

En kande stempelkaffe er en en yderst lækker og nem måde at lave en skøn kaffe. Her tager du den frisk kværnede kaffe og fylder i kanden, hvorefter du overhælder det med vand på mellem 92 og 96 grader. Lad kaffen hvile i godt og vel 3 minutter og fjern derefter det hvide skum fra toppen med en ske. Afslutningsvis presser du stemplet ned, og drikker kaffen med det samme. Står den for længe og trækker, bliver den bitter.

Espresso

Rigtig mange mennesker ynder også at nyde en god espresso, og det forstår man godt. Det kræver dog en god espressomaskine, og der findes et utal af varianter. Uanset hvad man vælger, bliver man med garanti glad for den i det lange løb. Til en kop espresso er det en forudsætning, at bønnerne er malet helt fint. Reglen siger:

Espresso: Meget fint

Stempelkande: Groft

Filterkaffe: En mellemting

Espresso serveres i en lille kop, men til gengæld er smagen meget intensiv. Den er hurtig at lave, eftersom espressomaskinen genererer et tryk, som sender det varme vand ned gennem den tætpakkede beholder med malede bønner. Resultatet er en lækker, tyktflydende masse, der får smagsløgene på arbejde.

Hvordan skal man opbevare kaffe?

Det er vigtigt at opbevare sin kaffe optimalt, hvis man ønsker at bibeholde bønnernes aroma, og her er der et par enkelte gode råd. Jo længere tid du opbevarer din kaffe, jo mere kraft mister den. Derfor bør man optimalt set have anvendt det hele efter en uge. Er det ikke muligt, bør man i hvert fald sørge for, at kaffen ikke bliver tilført ilt. Det gør man bedst ved at beholde det i den originale emballage og derefter putte det i en lufttæt beholder. Placerer man derefter beholderen et tørt og køligt sted, er der gode chancer for, at man kan fremtrylle en fantastisk kaffeoplevelse igen og igen.

Written by