Frisør i Holstebro inspirerer til miljøvenlig hårpleje

Miljøvenlig Frisør

I et hyggeligt lille villakvarter i Holstebro Kommune ligger en frisørsalon, med ambitioner ud over det sædvanlige. Foruden ønsket om at levere et resultat af høj kvalitet, så fokuseres der nemlig også på bæredygtighed i hårplejen. Og hvad er så det? Jo, det er anvendelse af hårplejeprodukter, som er sunde for både mennesker og natur. Det vil sige: din sundhed, frisørens sundhed og naturens sundhed. Det er jo ikke så lille en mission endda, og det er måske også at tage munden for fuld, hvis man tror at det ligefrem er noget der redder verden. Og dog, så er det jo nogle gange netop med mange små skridt, at man kan tilbagelægge lange distancer. Og det er måske i dét perspektiv, at den miljøvenlige frisør i Holstebro, skal ses som en lille gave til verden. For selv om Sand & O Frisørsalon, måske synes at være en lille brik, i det store spil, så har idealistiske initiativer det med, at sprede sig som ringe i vandet. Eksempelvis fordi de inspirerer andre, som nu eksempelvis forfatteren til denne artikel, som du nu sidder og læser og måske vil dele til andre, videre i dit netværk.

Bæredygtig hårpleje i praksis

Nok om idealisme. Lad os se på hvad bæredygtig hårpleje betyder i praksis. Bæredygtig hårpleje er først og fremmest at undgå usunde kemikalier i dine hårprodukter. Eksempler på usund kemi er:

  • SLS
  • Ftalater
  • Ethanolamin
  • Formaldehyd

SLS står for ”Sodium Lauryl Sulfat” og anvendes eksempelvis i shampooer, for at skumme og virke affedtende. Og det kan jo lyde meget praktisk, hvilket det da også er – på den korte bane. På den lange bane kan det dog påvirke sundheden for både mennesker, dyr og natur. Stoffet kan nemlig påvirke både lever, øjne, hjerte og hjerne negativt. Derudover kan det virke irriterende på huden, som dog er den mindste del af problemet. Stoffet er også giftigt for vandmiljøet og de dyr og organismer som lever her, fordi de ophober stoffet i systemet.

Ftalater, ethanolaminer og formaldehyd er alle problematiske fordi de på lang sigt kan virke kræftfremkaldende. På den kortere bane, kan både ftalater og formaldehyd virke hudirriterende.

De nævnte stoffer er blot et par eksempler, som finder bred anvendelse i hårplejeprodukter og der er derfor god grund til at vælge sine hårplejeprodukter med omhu. Det kan dog være rigtigt svært at finde rundt i junglen af farlige indholdsstoffer, så derfor kan det være praktisk at finde en virksomhed, som man har en grundlæggende tillid til.

O’right

O’right er et eksempel på en virksomhed, som du bør kunne have tillid til. På deres Facebook side beskriver de deres mission meget godt. Her oversat til dansk: ”Vi tror på, at livet er smukkest og stærkest i en naturlig og ren tilstand.” De beskriver også hvordan de bestræber sig på, at udvikle grønne hårplejeprodukter og ”dedikerer sig til velgørende aktiviteter for miljøbeskyttelse, for at sikre vores fremtidige generationer et bæredygtigt godt liv.” Det lyder måske af store ord – men så er vi tilbage ved ringene i vandet, og den ambitiøse frisør i Holstebro, hvor produktet da også forhandles. Deres produkter indeholder nemlig hverken SLS, ftalater, ethanolaminer eller formaldehyld.

 

Dette kan du gøre:

Tal med din frisør

Tendensen er at flere og flere miljøvenlige frisører vinder frem. Du kan gøre en forskel næste gang du trænger til at få klippet spidserne eller har lyst til en ny frisure. Gør dem et visit og fortæl dem, at du bakker op om deres ambition! Hvis der ikke er nogle bæredygtigt orienterede frisører i omegnen af hvor du bor, så tag ind til en hvilken som helst frisør, og tag emnet op når du alligevel sidder under saksen. Spørg dem eksempelvis om de har nogle gode hårplejeprodukter uden SLS og ftalater? Det er ikke sikkert at frisøren ved hvad du snakker om, men så kan du jo forklare det for hende. Det handler om at udbrede kendskabet, hvis flere skal få øjnene op for, at der er et problem – og endnu vigtigere: at der findes alternativer til de konventionelle hårplejeprodukter!

Vask håret mindre

Mange mennesker giver håret den helt store omgang med shampoo og balsam alt for ofte. Jamen håret er da snavset, hvis jeg ikke har vasket det i flere dage? Ja, hvis du arbejder i en grusgrav! Har du derimod et arbejde som den gennemsnitlige dansker, så er det nok mere indbildning end realitet, at dit hår er snavset. Ja, det kan måske blive lidt støvet. Det kan du vaske af med vand. Og når det så er decideret fedtet – så kan du vaske det med shampoo. Måske en miljøvenlig en af slagsen? Hvis dit hår fedter til i løbet af 2 dage, så er det måske ved at være tid til en nedtrapning i shampoo-forbruget. Det kan måske lyde selvmodsigende, at vaske håret mindre i dén situation. Men faktisk stimulerer du fedtproduktionen i hovedbunden hver gang du affedter håret med shampoo. Det skyldes, at hovedbunden straks begynder at kompensere for den ”shampoo-inducerede udtørrede hovedbund”. Hvis du derfor affedter håret ofte, vil hovedbunden vænne sig til at producere en stabil stor mængde af fedtstof, for at forsvare sig mod al den affedtende shampoo.

Brug bæredygtige produkter

Vi har allerede været omkring O’rights grønne hårplejeserie. Af andre brands som har fokus på miljøet, kan nævnes: Kevin Murphy, GHD, Zenz, Forever, Suzstain, Davines, CHI og EDGE.

Så er det op til dig, at afgøre hvilket mærke du har mest tillid til.

Written by