Hvilken vin skal man vælge?

Hvilken vin skal man vælge?

Hvis der findes to ting, som der hænger uløseligt sammen, så er det god mad og en god flaske rødvin. Der er skrevet mange tykke bøger om hvilke vine, som der bør drikkes til bestemt typer retter, men husk på – ingen har patent på at afgøre, hvad god vin er! Både smag, indtryk og sanser varierer fra person til person, da smag er en subjektiv faktor. Nogle personer er mere til de franske vine, nogle er til italienske vine, mens andre er mere til helt andre vinlande.

Hos Huset-Inde.dk har vi været på besøg hos Uhrskov-Vine, som er beliggende i gågaden i Herning, og her gik vi på opdagelse i deres store udvalg af rødvine og hvidvine fra hele verdenen. Du kan se det store udvalg af rødvine her og hvidvine her.

Efter dette besøg, så er man slet ikke i tvivl om, at der kan være stor forskel hvad god vin er. Når man skal bedømme en vinoplevelse, så er både dine smagsløg og dine sanser din bedste ven.

Sammensætte mad og vin

Det kan være svært at finde den helt perfekte vin, som passer til maden, men med nogle ganske få regler, så kan man faktisk nemt lære at finde en god vin til maden. En vin som der passer til maden er både med til at ophøje retten, men også selve vinen, og når det lykkes at finde den helt rigtige sammensætning, så husker vi både maden og vinen som værende noget ganske særligt – dette gælder uagtet, om der blot er tale om en simpel ret og en forholdsvis billig vin. Et forkert valg kan derimod få både vinen, samt maden til at blive en decideret dårlig oplevelse. Den helt forkerte kombination kan decideret fremkalde bismag i stedet for velsmag. Så hvorfor ikke sørge for at få det mest maksimale ud af tiden i både køkkenet, samt indholdet af flasken?

Når det gælder om at finde den helt rigtige vin til maden, så er der en hovedregel, som man i en lang række tilfælde kan følge.

  • Lette retterlette og lyse vine
  • Kraftige retterkraftige og fyldige vine
  • Fede rettervine med god syre
  • Søde rettersøde vine
  • Salte rettervine med let druesødme

–  Man bør altid starte med de lettere vine og så slutte med de kraftige vine.

Vine til skaldyr

– Krabber, hummer, østers, rejer osv.

Når man skal vælge den rigtige vin til skaldyr, så kan man dele dem op i to: dem med sødlige smagselementer, og dem, som der smager af salt. Dem med sødlige smagselementer omfatter rejer, kammuslinger, jomfruhummer, hummer samt krabber. Hertil er langt de fleste hvidvine perfekte – dette gælder lige fra klassisk moden Bourgogne til de mere syrelige hvidvine som rieslingdruen, Muscadet eller Sancerre, alternativt god mousserende vine. Skaldyr som der er præget af saltsmag er bl.a. muslinger og østers. Hertil anbefales vine, som er mere sprøde og tørre – et klassisk valg hertil vil være Chablis, men en god Riesling kan også bruges.

Vine til fisk

Når man skal vælge den rigtige vin til fisk, som er fede og kraftigt smagende fiske, som for eksempel laks eller havtaske, så stiller det store krav til, hvilken vin du vælger at servere. Det kræver nemlig både fylde og intensitet i vinen samt en balanceret frugtsyre til at rense efter den fede fisk. Det kommer naturligvis meget an på hvordan man tilbereder fisken, men generelt vil d få succes med en hvidvin, som er fremstillet på Chardonnay-druen. Hvis du derimod vælger at tilberede fisken på grillen, så er den en god idé med en Chardonnay, som der er lagret på egetræsfade, for at give et lidt krydret modspil til fisken.

Vin til kylling

Når du skal vælge den helt rigtige vin til fjerkræ, så vil et godt bud på en vin være en vin med en god syre, men uden for meget garvesyre. Der kan både drikkes rødvin, hvidvin samt rosévin til kylling, og det endelig valg af vinen afhænger af tilbehøret, som der bliver serveret til kyllingen, samt tilberedning og personlig smag.

Da kylling ofte er en ret fedtfattig ret, og som der serveres med mere syrligt tilbehør, så vil et godt bud på en vin være en vin med en god syre. Syren i vinen vil gå hånd i hånd med syren i tilbehøret.

En kylling som der er neutralt stegt, og som der bliver serveret med en let, grøn salat, vil være optimal sammen med en god hvidvin af eksempelvis Chardonnay druen. Hvis du derimod serverer din kylling ovnstegt med et udvalg af forskellige krydderier, så vil en optimal vin være en rødvin, og her kan der for eksempel nævnes Mount Riley Pinot Noir, som der er en tør, men samtidig også en blød vin med rund smag.

Written by