Hvad er en kugledyne?

soevn-kugledyne

Kæmper du dagligt med psykiske lidelser, der forårsager uro og angstanfald? Eller har du måske et barn, der gør? Så kender du muligvis også til problemet med at integrere sanserne. Det kan komme til udtryk via eksempelvis hyperaktivitet og koncentrationsbesvær, hvilket kan være en voldsombelastning i dagligdagen – både for den pågældende person og for dennes pårørende.

Der findes naturligvis medicinsk behandling, der kan lindre mange af disse lidelser, men vil man gerne undgå at blive proppet med forskellige former for medicin, så er der også alternativer. Det drejer sig om sansestimulerende hjælpemidler, der, som navnet antyder, er hjælper med at stimulere sanserne, hvilket ofte kan være en udfordring. Et af de absolut mest efterspurgte og effektive produkter inden for denne kategori er den såkaldte kugledyne. Men hvordan adskiller en kugledyne sig fra en almindelig dyne, og hvorfor kan den hjælpe personer, der har svært ved at håndtere basale sanseindtryk

Hvordan virker en kugledyne?

Som alle andre dyner bruges en kugledyne til at have oven på sig, men kugledynen adskiller sig markant i forhold til formål og udformning. En kugledyne har nemlig ikke kun det formål at holde en varm – den forebygger og hjælper mod sanseintegrationsbesvær. Det skyldes det helt særlige design og materialevalg. En kugledyne er nemlig syet i 100 % bomuld og består af små vægtposer indeholdende lydsvage plastikkugler. Vægtposerne får dynen til at omkranse personen og lægger et konstant og forudsigeligt tryk på kroppen, hvilket påvirker berøringssansen samt muskel- og ledsansen. Derudover bidrager kugledynen til en øget kropsbevidsthed, da den forhindrer flere forskellige sanseindtryk på samme tid. Det kan i mange tilfælde på personen til at slappe af og optimere mulighederne for en uforstyrret søvn, hvilket ofte er det helt store problem, når man lider af sanseintegrationsbesvær.

Hvem hjælper en kugledyne?

Som nævnt er kugledynen særligt velegnet til personer med psykiske lidelser. Rigtig mange mennesker døjer med psykiske udfordringer, og de kan forekomme af mange forskellige grunde. Har man eksempelvis haft traumatiske oplevelser som udsendt i en krigszone, kan man efterfølgende døje voldsomt med blandt andet angst, og her kan kugledynen være et effektivit redskab. Det samme gælder personer – både børn og voksne, der er diagnosticeret med velkendte lidelser som ADHD, autisme eller asperger. Personer med disse lidelser har i særlig grad sanseintegrationsbesvær og kan i mange tilfælde opleve markant lindring med en kugledyne. Kugledynen skal i udgangspunktet veje 10% af personens kropsvægt. I særlige tilfælde kan yderligere vægt være nødvendig, og her er kugledynen indrettet så smart, at man selv ren regulere vægten ved at tilføre og fjerne vægtposerne. Det vigtigste er blot, at dynen ikke på hæmme den frie bevægelsesmulighed og naturlige åndedræt.

Hvad koster en kugledyne?

Der finde som nævnt en masse forskellige sansestimulerende hjælpemidler, men kugledynen befinder sig absolut i den dyre ende af skalaen. En kugledyne til børn ligger på cirka 3000 kroner, mens du for en kugledyne til voksne som regels skal af med 1000 kroner mere. De fleste steder er der dog mulighed for at lave en afbetalingsordning, som betalingen bliver fordelt ud på flere måneder. Selvom det lyder som et stort beløb, så kan det så absolut vise sig at være hver eneste krone værd. Specielt hvis kugledynen har held med at øge koncentrationsevnen samt søvnmængden. Er man diagnosticeret med en af førnævnte lidelser, har man desuden mulighed for at får en kugledyne bevilliget af kommunen. Hvad enten man selv må op med pengepungen eller kommunen bidrager med støtte, så er der store chancer for, at erhvervelsen af en kugledyne vil resultere i øget livskvalitet.   

Written by