Guide til den første backpackerrejse

backpacking-i-asien

Det kan være en jungle at skulle arrangere sin første backpackerrejse. Der er oceaner af muligheder og valg, der skal træffes, inden du sidder i flyet på vej mod drømmedestinationen.

Hvad vil jeg se og opleve?

Det første, man skal tænke over, når man planlægger sin rejse, er, hvad man gerne vil opleve. Dermed har man langt nemmere ved at finde ud af, hvor turen skal gå hen. Har man planer om at dykke og slappe af på eksotiske sandstrande, så er det en dum idé at vælge Canada, New Zealand eller USA, da disse lande i højere grad byder på storbyliv, fantastisk og enestående natur samt en spændende kultur.

Tænk over, hvad netop din drømmerejse skal indeholde. Det er selvfølgelig muligt at kombinere det eventyrlige strandliv med både bjergbestigning, kulturmøder, dyr og et pulserende storbyliv. Der er bare nogle kontinenter, hvor den ene oplevelse er mere dominerende end den anden.

Der er 1052 steder i verdenen, som er på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er dermed indlysende, at man kun kan nå at se en brøkdel af disse steder på sin rejse. Hvis der er nogle af stederne, som er skrevet øverst på bucketlisten, kan det være en hjælp til at vælge, hvor rejsen skal gå hen.

Hvor skal rejsen gå hen?

Når man skal planlægge en rejse, er det store spørgsmål, hvor turen skal gå hen. Verden består ifølge FN af 193 anerkendte stater spredt på 510 millioner kvadratkilometer. Det kan virke meget uoverskueligt at skulle vælge mellem alle disse lande. Det er derfor en god idé at starte med at se på, hvilket kontinent man kunne tænke sig at udforske og opleve på sin første backpackerrejse. Nogle kontinenter er mere backpackervenlige end andre. Det gælder specielt Sydøstasien, Oceanien samt Syd- og Mellemamerika.

Asien er det perfekte sted til førstegangsrejsende. Verdensdelen er som skræddersyet til backpackere, der kommer valfartende fra hele verdenen. Det er nemt at komme rundt i landene samt at finde billige sovemuligheder og spisesteder. Oplevelserne står i kø, og man kommer bestemt ikke til at kede sig. Du kan læse meget mere om backpacking i Asien her.

Hvert kontinent og hvert land har sine unikke oplevelser at tilbyde. Undgå at vælge et kontinent eller land kun fordi, at din ven eller veninde har rejst der. Sæt dig ind i, hvad de forskellige lande har at byde på, og mærk efter, hvad du kunne tænke dig at opleve. Følg dine drømme og husk dig selv på, at det formentlig ikke bliver din sidste rejse.

Hvad er mit budget?

Budgettet er en af de afgørende faktorer, når man skal vælge destination. Nogle lande er mere budgetvenlige end andre. Det er de færreste rejsende, der har et ubegrænset budget til at udleve deres rejsedrømme for. Har man et stramt budget, kan det være en fordel at tænke over, hvor man får mest muligt ud af sine penge.

Man kommer længere for sine penge i tredjeverdenslande. Asien og Latinamerika er klart de billigste verdensdele at rejse rundt i. I Asien kan man nemt finde sovemuligheder til under 50 kroner og spise ude til knap 20 kroner.

Har man derimod et fornuftigt budget inden afrejse, så står verden og mulighederne åbne for en. Mange backpackere elsker at rejse rundt i USA, Australien og New Zealand. Her skal man være opmærksom på, at priserne er noget højere end i Asien og Latinamerika. Der findes dog mange måder, hvorpå man kan gøre rejsen billigere. Det er utroligt populært at rejse rundt i autocampers eller sove i sovesale på hostels.

På baggrund af din økonomi skal du finde ud af, hvad dine behov er. Kan du tage til takke med at bo på sovesal, spise på lokalrestauranter og gadekøkkener, eller har du brug for dit eget værelse med privat bad og tre gourmetmåltider om dagen? Der skal gerne være luft i budgettet, så man ikke konstant skal takke nej til de ting, som man gerne vil.

Hvor lang tid vil jeg være væk?

Det er kun dig selv og dit budget, der kan være med til at bestemme, hvor lang tid rejsen skal vare. Den gennemsnitlige backpackerrejse ligger omkring 2-4 måneder, men der er også nogle, som rejser i flere år. Mærk efter, hvor længe du kan være væk fra venner og familie. Det er ikke sjovt at sidde på den anden side af jordkloden og vide, at man har 4 måneder tilbage af rejsen, hvis man bare ønsker at være hjemme i Danmark.

Vær realistisk omkring længden af rejsen og tænk samtidig budgettet med ind. Ønsker du at være afsted to måneder, hvor du takker ja til alt, eller vil du hellere være afsted i længere tid og være nødsaget til at takke nej til nogle ting? Budget og rejselængde hænger sammen på godt og ondt.

Hvor presset skal programmet være?

Som førstegangsbackpacker kan det være svært at vurdere, hvor meget tid man skal bruge, for at se det man har planlagt. Et godt råd er at lade være med at presse for meget ind på kort tid. Meningen med en rejse er at komme langt væk fra hverdagens stress. Derfor skal man passe på med, at man ikke får planlagt for meget, så det ender med, at man er mere forpustet efter rejsen, end inden man tog afsted.

Lad vær med at tage munden for fuld og hold dig til få lande. Det er langt mere hensigtsmæssig at dykke ned i kulturen i få lande end kun overfladisk at have set mange lande. Nogle tror, at de kan besøge fem lande på to måneder. Det kan selvfølgelig lade sig gøre, men det eneste, man får ud af det, er, at man kan krydse dem af sin bucketliste. Det er som regel, når man tager sig tid til fordybelse, at de fede minder opstår.

Hvordan planlægger jeg turen?

Når du står og skal ud på din første backpackerrejse, kan det være en god idé at få et rejsebureau til at hjælpe dig. Det koster selvfølgelig lidt mere, men de penge kan være givet godt ud i sidste ende. Det kan være svært at overskue, hvilke byer man skal besøge, hvor man finder de billigste flybilletter, og hvilke seværdigheder man skal se. Det kan også være en mulighed at tage på en grupperejse, hvor det meste er planlagt på forhånd. Her skal man ikke tænke på andet end at nyde turen og lære sine nye rejsekammerater at kende.

Har du mod på at arrangere turen selv, kan det sagtens lade sig gøre. Der er mange sider på internettet, som kan guide dig. Nogle bestiller bare en flybillet og tager det hele, som det kommer, når de er på destinationen. Hvis man rejser til et populært backpackerområde, vil der altid være folk, som kan vejlede og hjælpe en på rette vej.

Held og lykke med din første backpackerrejse og husk at nyde eventyret.

Written by