Guide: Her er dine muligheder efter folkeskolen

efterskole

Er du ved at være færdig med folkeskolen efter 9 år med masser af læring og personlig udvikling? Så er det på tide at tænke over, hvad du skal i gang med efter sommerferien. Folkeskolen er et trygt sted, hvor du samler venner for livet, og hvor du får oparbejdet vigtige kompetencer til at klare dig senere i livet. Men efter folkeskolen kommer et af livets første og sværeste valg. Hvad skal jeg kaste mig ud i? Mulighederne er mange, og det afhænger i høj grad af personlighed og interesser. Er du ikke begejstret for skole og undervisning, kan du sigte mere direkte mod erhvervslivet. Er du derimod sulten efter mere læring, kan du tage direkte på en videregående uddannelse. Du kan også vælge at gøre overgangen mere blød ved at tage 10. klasse. Som sagt er mulighederne mange, og valget er vigtigt for din videre færd i livet. Giv dig derfor god tid til at træffe din beslutning – blandt andet ved at læse mere om dine muligheder her.

Efterskole

Rigtig mange unge vælger at bruge et år efter folkeskolen på en efterskole. Efterskoler er et dansk fænomen, der forener læring med sjove valgfag og ikke mindst et stærkt fællesskab. I modsætning til eksempelvis folkeskolen, bor du på den pågældende efterskole, og du går derfor op og ned af dine skolekammerater og lærerne hver eneste dag. På en efterskole får du også mulighed for til dels at stå på egne ben for første gang. I hvert fald er din mor og far ikke lige inde ved siden af, hvis tingene ikke helt går efter planen. Det er med til at modne dig som person, hvilket kan være yderst værdifuldt senere hen. Der findes et hav af forskellige efterskoler i Danmark, og det er helt sikkert muligt at finde lige præcis den type efterskole, der opfylder dine ønsker og behov. Både hvad angår skolens størrelse, geografiske placering og ikke mindst interesser. Eksempelvis kan du tage på en efterskole, der primært fokuserer på musik, sport, udeliv eller noget helt andet. Se et eksempel på en efterskole her. Efterskolen er stedet, hvis du gerne vil klædes endnu bedre på, inden du eksempelvis skal på en videregående uddannelse eller videre på en erhvervsuddannelse.

Erhvervsuddannelse

Netop en erhvervsuddannelse er også en mulighed efter folkeskolen. Måske er det der med læsning eller matematik ikke lige din stærke side – til gengæld har du talent og passion for at være kreativ eller være aktiv. I så fald kan en erhvervsuddannelse være det perfekte valg. På erhvervsuddannelser bliver du målrettet klædt på til at blive eksempelvis frisør, kok eller maler. Hvis du ved med dig selv, at du gerne hurtigt vil ud i erhvervslivet fremfor at tilbringe for mange timer på skolebænken, så undersøg mulighederne for at uddanne dig inden for det fag, der har din største interesse.

Udveksling

Du kan også vælge for en stund at bevæge dig helt uden for den danske andedam ved at tage et udvekslingsophold i et andet land. Der kan være flere gode grunde til at vælge et skole år i udlandet. Dels kræver det mod at tage til et fremmed land helt alene, uden venner og familie, men der er næsten garanti for, at du modner dig som person, hvis du gennemfører det. Derudover er der det kulturelle aspekt samt at forbedre dine færdigheder i det pågældende sprog. Eksempelvis bliver dit engelsk markant forbedret, hvis du i et år udelukkende snakker sproget, og det kan være en gave at have med sig, da et flydende engelsk er et krav i mange jobbeskrivelser i dag.

Gymnasial uddannelse

Sidst men ikke mindst kan du også vælge at tage den direkte vej fra folkeskolen til en gymnasial uddannelse. Det er igen rigtig meget et spørgsmål om personlighed og ambitioner, om du er klar til at begive dig ud i 3 år på et gymnasium. Hvis du eksempelvis er fuldstændig afklaret med, at du skal på universitetet hurtigst muligt, så er giver det god mening at komme i gang med den gymnasiale uddannelse omgående. Vil du eksempelvis læse medicin, jura eller en anden tung uddannelse, så venter der rigtig mange år på skolebænken, og så kan du ligeså godt tage fat, hvis du føler dig klar.

 

Written by