Find den rigtige efterskole for dig

Idrætsefterskole

Et ophold på en efterskole bliver ofte afsluttet med tårer i øjenkrogene, bævrende stemmer og forsikringer om, at vi skal holde kontakten vedlige. Det er der en rigtig god grund til. For et efterskoleophold er intensivt, følelsesladet, berigende og så er det en så radikalt anderledes hverdag, end hvad man nogensinde har været vant til. For første gang i livet får man mulighed for, delvist, at stå på egen ben. Godt nok er hverdagen centreret om efterskolens rammer og regelsæt, men mor og far er ikke inde i stuen ved siden af, hvis der opstår problemer. Det er en vigtig del af det at blive voksen og tage mere ansvar, og derfor kan du gøre dit barn en stor tjeneste ved at sende ham eller hende på efterskole.

Sociale relationer og læring

Der findes et hav af forskellige efterskoler med forskellige fokuspunkter. Fælles for dem alle er dog, at de forener læring med stærke sociale relationer. På en efterskole er man tæt sammen hver eneste dag, og ofte er man delvist isoleret for omverdenen. Samtidig gennemgår man op og nedture sammen, hvilket er den perfekte opskrift på at skabe stærke venskaber. Det er dog ikke en ren lejrskole at være på efterskole, for også det faglige vægtes meget højt. For mange kan vil et efterskoleophold være det perfekte springbræt til en gymnasial uddannelse, da man både har en større faglig og social ballast med sig i rygsækken.

Hvilken efterskole skal man vælge?

Efterskoler er et populært valg for rigtig mange unge, og derfor findes der også et utal af muligheder her i landet. Som regel specialiserer skolerne sig i særlige områder, og derfor kan man eksempelvis vælge en naturefterskole, idrætsefterskole, filmefterskole eller musikefterskole. Der findes også mange efterskoler, der forener disse linjefag som eksempelvis Hardsyssel Efterskole. Her kan man møde unge mennesker med forskellige interesser, og det kan være meget sundt. Måske får man endda øjnene op for interesser, som man ikke troede, man havde.

Naturefterskole – bliv et med naturen

I en verden fyldt med smartphones og Facebook kan det blive småt med de store udendørs oplevelser, som den danske natur kan byde på. Men på en naturefterskole bliver elektronikken for det meste pakket væk, mens de mere primitive aktiviteter er i højsædet. Man får både de æstetiske oplevelser i den fredfyldte natur og de mere adrenalinfremkaldende udfordringer. Maden bliver lavet på trangia, sengen er under den åbne himmel og man bliver udfordret til vands, til lands og i luften.

Filmefterskole – fra manuskript til filmpremiere

Er du mere tiltrukket af den nye teknologi frem for klatring og kano, så kan en efterskole med en filmlinje være lige noget for dig. Her får man et indblik i filmens forunderlige verden, og man får hænderne ned i materien ved at beskæftige sig med alle aspekter af filmproduktion. Alt lige fra manuskriptforfatning til bearbejdning af råmaterialet i klipperummet. Og så er man selvfølgelig også til stede med nerverne uden på tøjet, når filmen har premiere.

Musikefterskole – scenen er din

Går du med en lille sanger, guitarist eller pianist i maven? Eller har du bare lyst til at prøve kræfter med de mange discipliner, som musikkens verden byder på? Så er en musikefterskole lige noget for dig. Her lærer man både om musikhistorien, teorien og selvfølgelig kommer man til at tilbringe mange timer i øvelokalet foran mikrofonen eller bag guitaren. Samtidig får man lejlighed til at fremføre slutproduktet af de mange øvetimer foran et publikum.

Idrætsefterskole – pumpende puls

Er man typen, der har behov for at udfolde sig rent fysisk, er der masser af muligheder for det på en idrætsefterskole eller en sportslinje. Måske har man allerede prøvet kræfter med de velkendte og populære sportsgrene som fodbold og håndbold, og i så fald er der rig mulighed for at dygtiggøre sig. Men der vil også være mulighed for at stifte bekendtskab med mindre kendte sportsgrene, og hvem ved, måske finder man sin nye passion blandt det ukendte.

Hvad koster et efterskoleophold?

Prisen på et efterskoleophold kan svinge og afhænger af individuelle forhold. Et efterskoleår varer 43 uger og på eksempelvis Hardsyssel Efterskole er prisen pr. uge 2.215 kroner. Dette er dog ikke den endelige pris, da man får den såkaldte elevstøtte fra staten. Elevstøtten beregnes på baggrund af husstandens indkomst to år før skolestart. Derudover er der mulighed for at søge særlig individuel supplerende støtte. Denne støtte finansieres af en samlet pulje, som staten sender til efterskolerne, og herfra kan mindre bemidlede familier søge om støtten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by