Få professionel hjælp til dit vægttab

overvaegt

Du kender det sikkert godt. Du kigger dig selv i spejlet og ser en krop med for meget sul på sidebenene. At man er lidt godt i stand hist og her er ikke den store katastrofe – den helt store fare ligger i decideret fedme. Det er der mange danskere, der hver dag kæmper med, og tendensen viser også, at flere og flere børn starter livet med overvægt. En start, som kan være svær at ændre på.

I det moderne samfund er der stort fokus på den perfekte krop, og selvom det hverken er sundt at være det rene skind og ben, så er overvægt også farligt. Vi bliver bombarderet med slik, sodavand og andre sukkerholdige fødevarer, og for mange børn og voksne kan det være for stor en fristelse. Er man først blevet fanget i overvægtens jerngreb, kan det være ualmindeligt svært at vriste sig fri igen. Nogen formår at gøre det på egen hånd, mens andre har brug for hjælp. Heldigvis findes der professionelle fagfolk, som med den rette vejledning og motivation kan hjælpe overvægtige væk fra fedme og lede dem mod en sundere fremtid. En af disse fagfolk er en klinisk diætist.

Hvad er en klinisk diætist

En klinisk diætist specialiserer sig i, hvordan kosten har indflydelse på vores sundhed og mulige sygdomme, samt hvordan man igennem den rette kost kan opnå et varigt vægttab. En klinisk diætist ved, hvad han eller hun snakker om. Man kan således kun opnå denne titel, hvis man tager en helt særlig studieretning inden for ernæring og sundhed. Titlen er nemlig beskyttet af Sundhedsstyrelsen gennem autoritetsloven.

En klinisk diætist baserer sit arbejde på videnskabelige undersøgelser om kost og ernæring, og derefter bliver der taget fat på den enkelte patient og den situation, som han eller hun befinder sig i. En klinisk diætist har som mål at ændre vaner og udarbejde en diæt, der ikke har til formål at sulte patienten, men derimod at vælge sundere alternativer og en generel sundere livsstil. En diæt hos en diætist bliver udformet på baggrund af flere parametre – blandt andet personens nuværende livsstil, men også mere håndgribelige data som højde, vægt og køn. Efter indledende samtaler bliver den rigtige diæt lagt, og herefter vil den kliniske diætist typisk komme på besøg efterfølgende og følge op og motivere.

Overvægt hos børn

En klinisk diætist kan være en stor gevinst for voksne med overvægt eller sygdomme, men det gælder i den grad også for børn. I dag lider hvert femte barn af overvægt, og det er ikke altid nemt for forældrene at gøre noget ved det. Måske fordi de selv driver en livsstil, der ofte favoriserer burger frem for broccoli. Vægttab hos børn er derfor et familieanliggende, hvor vaner og livsstil skal ændres, og det er her, en klinisk diætist kan være en uvurderlig hjælp. Det nytter nemlig ikke noget at fortælle sit barn, at han eller hun er overvægtig. Børn kopierer som regel det, de voksne gør, og derfor er det ikke kun dit barn, men i høj grad også dig selv, der skal ændre vaner.

Overvægt er livsfarligt

Lider man af overvægt, er det vigtigt at gøre noget ved det, selvom det kan være en lang, sej kamp. Konsekvenserne af overvægt kan nemlig være dræbende. Flere forskellige sygdomme er forårsaget af overvægt som eksempelvis led- og hjertesygdomme samt diabetes. Livstruende sygdomme, som man med den rette livsstil kan være med til at forebygge. Foruden de fysiske sygdomme indebærer overvægt også en overhængende risiko for psykiske lidelser som lavt selvværd og depression, ligesom mange overvægtige, vokse som børn, kan blive udsat for mobning.

Written by