Det er ensomt at være leder

stresscoach

Den oplevelse har rigtig mange ledere.

Samtidig med kommer tanken ofte: Det er nok bare mig, der ikke er god til at være leder. Eller: Jeg har jo ikke en rigtig lederuddannelse.

Der er gode grunde til, at det kan føles ensomt at være leder. Som leder kan og bør man ikke have samme venskabelige omgang med sine medarbejdere som kollegaer har med hinanden.

Derfor er det meget værdifuld for en leder at have en fortrolig at drøfte sine udfordringer med. Og den fortrolige må ikke være en af medarbejderne.

Mange ledere deltager i ERFA-gruppe eller erhvervsnetværk af forskellig art. Det kan være meget værdifuld. Her kan man få nye ideer med sig hjem.

Men hvis vi skal være ærlige, så er sparring i sådanne grupper ofte ret overfladiske, når det kommer til stykket. Det kan let blive til forslag til handlinger ud fra et mangelfuldt kendskab til de sager, der bliver bragt op. Samtidig er forslag til handlinger fra personer, der sidder i lignende situationer ikke altid de mest frugtbare.

Jeg vil nævne 4 ting, som ud over din familie har betydning for, at du ikke behøver at se lederrollen som et ensomt job

Ven/venner

Hvis du er heldig har du en ven eller en tidligere leder, som du kan være fortrolig sammen med. Og som samtidig kan udfordre dig i dine betragtninger, så der bliver åbnet for nyt syn på tingene. Det man har brug for som leder, er at komme ind til sagens kerne sammen med en fortrolig. En, der kan spørge ind til det væsentlige, det som virkelig betyder noget.

Afsæt tid til et liv ved siden af arbejdet, hvor du kan få lov til at udfolde andre sider af dig selv end det jobmæssige. Det holder dit selvværd og sociale evner intakte og støtter dig i at kunne udfolde dig som leder.

Lederkurser

Du skal ikke regne med at kunne bruge det du møder på lederkurser og konferencer direkte i dit lederarbejde, men det giver dig tid og luft for refleksion over din lederstil. Er du heldig at møde dygtige undervisere, vil du opdage forhold og muligheder i din hverdag, som du ikke havde set i din daglige ledergerning

Filosofi

Du vil ikke blive menneskekender fra dag ét, men det kræves heller ikke. Du vil derimod ved din udforskning vise den interesse for dem som mennesker, som alle medarbejdere higer efter, at deres leder har.

Kig på ansigter – og du vil lære en masse om kunsten at lede.

En professionel businesscoach kan også vejlede til processer og aktiviteter, du som leder kan bruge i din rolle som leder. Processer og aktiviteter, som kan være med til at opnå et fællesskab hos dine medarbejdere, men som også kan medvirke til øget engagement og holdånd.

Nogle at processerne kan indeholde filosofi og filosofiske øvelser, som har vist sig særdeles virkningsfulde i forhold til øget trivsel og godt samarbejde. Den filosofiske tilgang er jeg ekspert i. Ikke filosofi som teori men som praktisk filosofi eller visdom.

Personlig stresscoach

De, der først har prøvet at benytte en personlig coach til at finde vej i sin ledelse, kan slet ikke lade være. Det viser sig faktisk, at den tredjedel af de danske ledere, som jævnligt har samtaler med en professionel coach, har større overskud i regnskabet end de to tredjedele, som ikke gør det. Få hjælp før hammeren falder med en stresscoach og find vej hurtig tilbage til hverdagen og livet. Stresscoaching kan hjælpe både ledere, medarbejdere og dig som privatperson.

Coachen finder ikke vejen for dig. Vi undersøger og reflekterer sammen.

Som tidligere leder har jeg selv skulle færdes i det ledelses-landskab, du skal finde vej i. Målet er at du finder det udsigtspunkt, hvor du kan overskue din ledelse. Derfra er det lettere at være leder.

Det er ikke raketvidenskab, men selv den dygtigste leder kan glemme det, der betyder mest i opgaven som leder.

Det sidste viser noget om, hvor vigtigt, det er at afhjælpe ensomheden i lederrollen.

Written by