Derfor bør du – stadig – melde dig ind i en A-kasse

Heldigvis er antallet af medlemmer for a-kasser steget fra 2017 til 2018 steget, men der er stadig nogle som hænger i bremsen. Der stadig en gulerod ved at tilmelde sig en a-kasse. Det skaber tryghed og stabilitet for din tilværelse på arbejdsmarkedet gennem dagpengene, som du får udbetalt, i så fald at du skulle miste dit arbejde. Men du får faktisk mere i dit medlemsskab.

 

Dagpenge er ikke det eneste du får hos din a-kasse

Det er oftest det mest omtalte, når man snakker om a-kasser: hvor meget kan du få udbetalt i dagpenge og hvor længe man kan få dem? Det er selvfølge, da det noget som man får ved alle a-kasser i landet. Men der er faktisk mere forbundet med dit medlemsskab end blot dagpenge. A-kasserne tilbyder forskellige kurser, hvor du kan træne dig i at blive parat til jagten om et arbejde. Det kan eksempelvis være gennem hvordan du skriver et godt CV og ansøgning samt rådgivning hertil. A-kasserne vil – ligesom dig selv – have dig hurtigst muligt ud på arbejdsmarkedet, så du igen kan komme i beskæftigelse. Fordelene hos de enkelte a-kasser er varierende og antallet afhænger som regel af prisen af kontingentet, hvilket også er årsagen til a-kasserne har forskellige pakker du kan vælge. Hvis du ønsker at se en oversigt af a-kasser i Danmark og deres mange fordele samt priser, kan du eksempelvis gå ind på a-kassefinderen.dk.

Dagpenge er ikke altid en selvfølge

Ligesom med meget andet, så kommer ens dagpenge ikke uden videre. Du kan blot læne dig tilbage og forvente at tingene kommer til dig. Der er krav, når du ønsker at få dagpenge: du skal have været medlem af en a-kasse i et år, skal kunne dokumentere at du mindst har arbejdet i et år inden for de seneste 3 år, være medlem i et jobcenter, aktiv jobsøgende og være til rådighed for arbejdsmarkedet. Afhængig af om du er deltids- eller fuldtidsforsikret skal du have mindst have udført 12 58 timer eller 1924 timer, hvilket giver et års arbejde. Du kan kun vælge at være deltidsforsikret, hvis du arbejder mindre end 30 timer på ugentlig basis.  Sådan lyder reglerne lige nu, men med den kommende dagpengereform d. 1 oktober, kommer kravene også til at ændre sig. Hvor der bl.a. vil være en ændringen, at man per definition ikke vil være enten selvstændig eller lønmodtager i arbejdsløshedslovens forstand. Fremover vil ens aktiviteter være inddelt i 4 kategorier: lønmodtageraktiviteter, selvstændig virksomhed, formueforvaltning og fritidsbeskæftigelse. Kategorierne læner sig meget op ad, SKATs definitioner. Men det er stadig ikke fastlagt endnu, derfor kan vi ikke sige hvordan den reelle dagpengeform kommer til at være før den 1. okt.

Hvordan tilmelder jeg mig en a-kasse?

Hvis du har fået øjnene op, og tænker nu på at få tilmeldt dig en a kasse, så er du heldig. Det er faktisk ikke nær så besværligt at tilmelde sig en a kasse som man muligvis tror. Hvis du allerede har en a kasse i tankerne, kan du lige nu gå ind på dens hjemmeside og tilmelde dig gennem deres tilmeldingsformular. Men hvis du er i tvivl omkring a-kassen du skal blive medlem af, er der heldigvis mange forskellige steder, hvor du kan se den fulde oversigt af a kasserne i Danmark. Når du er kommet ind på hjemmesiden for a kassen, du ønsker at blive medlem af, vil du få brug for: dine personlige oplysninger, kontakt informationer, nuværende arbejdssituation. Ellers er det blot med at udfylde din tilmelding, og hvis du skulle komme i knibe, kan du altid få hjælp af a kassens support gennem telefon eller chat.

 

Written by