Betongulve hitter i de danske hjem

Betongulve-hitter

Parketgulve, plankegulve, laminatgulve og klinker. Det er bare et lille udpluk af de gulvtyper, som mange danskere betræder i deres hjem. Men ligesom med så mange andre ting, ændrer moden sig jævnligt inden for gulve, og nye, eller rettere sagt gamle kendinge, finder vej tilbage i de danske hjem. Stilen i nyere danske boliger er præget af enten en meget minimalistisk stil, en rå stil eller en kombination. Det kommer især til udtryk i valg af gulve, hvor betongulve så småt er blevet et afgørende element i den rå og upolerede stil, som mange forelsker sig i.

Betongulvets comeback

Mange forbinder nok beton med et kønsløst materiale, der var hyppigt repræsenteret i byggeriet i 60’erne og 70’erne. De såkaldte betonblokke har ikke just vundet skønhedspriser, og derfor kan det også virke underligt, at flere og flere private boligejere vælger beton som underlag i huset eller lejligheden. Der er dog flere gode grund til, at beton-bølgen er skyllet ind og har størknet sig fast i danskernes bevidsthed. Beton er nemlig et alsidigt materiale, der både kan levere nogle visuelle finurligheder, og som samtidig er yderst funktionelt.

Den rå newyorker-stil

Beton ses ofte i industrien – eksempelvis på fabrikker – på grund af dets fleksibilitet og holdbarhed. Det er nødvendigt med et holdbart gulv, når enorme maskiner hviler på det dagligt, eller når store køretøjer passerer i pendulfart. Selvom de fleste fabrikker kan virke grå og triste, så er det netop det industrielle look, som mange boligejere sværger til i dag. Vi ser det blandt andet med den hyper populære newyorker-væg, der mest af alt ligner en faldefærdig og ubehandlet murstensvæg. Når betongulve atter har vundet indpas i de danske hjem, skyldes det, at de bidrager til det rå look med det grålige nuancer, og de store, rustikke overflader. Samtidig kan man ved at tilføre farve i betonen, skabe mere dynamik end ved en ensartet overflade. De visuelle mulighederne er med andre ord mange, hvis man vælger et betongulv til sin bolig.

Betongulvets funktionalitet

Foruden de visuelle kvaliteter besidder betongulvet også en række funktionelle fordele. Først og fremmest er beton et hårdt materiale, hvilket kan foranledige mange til at tro, at det er et hårdt og ubehagelig underlag at betræde. Det er dog ikke tilfældet. Beton har en behagelig blødhed i overfladen, hvilket forstærkes yderligere, hvis der er installeret gulvvarme under. Qua materialets hårdhed er beton på samme tid yderst holdbart og modstandsdygtigt over for diverse belastninger i hverdagen. Er man således en børnefamilie med et højt aktivitetsniveau, er betongulv både et smuk og et praktisk valg, da den fornemme slidstyrke forhindrer, at der nemt kommer ridser og anden slitage fra fodtøj, legetøj mv.

Hvordan vedligeholder man et betongulv?

Vælger man at få anlagt et betongulv, kan det være en rigtig god idé at alliere sig med fagfolk, da flere krav skal opfyldes. Har man først fået det anlagt et betongulv, er det ganske nemt at rengøre, da gulvet er spreder sig ud som én stor overflade. Det gør det nemt at samle skidt og snavs og efterfølgende vaske gulvet. Her må man dog ikke anvende rengøringsmidler, der indeholder syre, da det kan få gulvet til at ætse.

Selvom et betongulv som nævnt er holdbart, så er det uundgåeligt, at det med tiden bliver slidt eller mat i overfladen. Her kan man med fordele kontakte et firma, der specialiserer sig i slibning af betongulve. Foruden en slibning vil de polere gulvet, så det opnår den smukke glans og afslutningsvis forsegle gulvet, så det fremadrettet står endnu bedre rustet til at modstå belastninger.

Written by