5 tips til haven – Gør din have forårsklar

fem tips til haven

5 tips til haven

Vi går snart bedre tider i møde. Dagene bliver lysere og varmere, og snart behøver vi ikke at sidde under uldtæppet på sofaen med en kop varm the og en løbende næse. Foråret nærmer sig med hastige skridt, og så er der ingen undskyldning for ikke at flytte hyggen fra de dunkle stuer og ud i haven. På nuværende tidspunkt ligner din have nok ikke et sted, man har lyst til at opholde sig. Den er først så småt ved at vågne op efter en hård vinter og trænger til et par hjælpende grønne fingre. På Huset-inde giver vores eksperter 5 tips til, hvordan du kan gøre din have forårsklar, så du både selv kan få gavn af den, og så du med ro i sindet kan invitere venner og familie til hygge i haven.

Få styr på græsplænen

Lad det være sagt med det samme: Der er ikke meget putting green over græsplænerne på denne tid af året. Men selvom græsset mere minder om en hærget mark, så start ikke plæneklipperen øjeblikkeligt for at fræse den helt i bund. Start med at fjerne mosset med en mosrive, da dette giver græsset bedre mulighed for at vokse. Herefter kan du så småt tænde havetraktoren  eller skubbe plæneklipperen ud af redskabsskuret. Men sørg for at indstille skæret til minimum 5 centimeter, første gang du slår plænen. Herefter kan du så småt begynde at klippe den længere ned.

Pynt haven med krukker

Det andet i rækken af tips til haven handler om udsmykning. En flot have kræver hyppig pleje, men det er ikke kun hårdt slid og jord under neglene, der sætter kulør på de udendørs arealer. Hjælp din have lidt på vej med forskellige krukker eller kasser, der både kan placeres rundt omkring i haven eller på terrassen med farverige blomster i. Naturen er smuk i sig selv, men du kan gøre den endnu mere indbydende ved at pakke den smukt ind.

Du kan få inspiration til udsmykning af haven her.

Få hjælp i køkkenet – anlæg en køkkenhave

Hvorfor betale i dyre domme for en lille dusk persille, timian eller rosmarin i supermarkedet, når du uden de store anstrengelser kan gro det selv i haven? Du behøver ikke være uddannet gartner for at anlægge en køkkenhave, men der er nogle råd, som du med fordel kan følge for at skabe de bedste vækstbetingelser for dine grøntsager. Først og fremmest må du ikke starte for tidligt med at så. En fingerregel lyder, at jorden skal være minimum 8 grader. Herefter skal du nøje overveje placeringen. Grøntsager skal have sol for at vokse, så undgå at placer dit bed steder i haven, der kaster skygger. Du kan både vælge at anlægge din køkkenhave i jordhøjde eller i et højbed. Det afhænger af, om jorden er god eller dårlig i din have. Når frøene er sået, skal du være aktiv med vandkanden. Grøntsager skal plejes med masser af vand for at vokse, og du skal gerne vande i en mængde, der gør, at vandet trænger 15 cm. ned i jorden.

Gå i kamp med ukrudtet

Ukrudt er havens værste fjende, og skal du vinde kampen mod de vilde og genstridige planter, er det en god idé at starte her i marts. På nuværende tidspunkt er ukrudtet ved at komme til syne, da det vokser hurtigere end havens andre planter. Men venter du til sommer bliver opgaven mere uoverskuelig, da rødderne dermed har vokset sig stærke. Du kan derfor med fordel begynde at luge ukrudtet nu, mens jorden stadig er kold. Gør det gerne ca. fem gange med tre ugers mellemrum. Dette vil mindske chancerne for, at ukrudtet kommer tilbage i løbet af sommeren.

Gør terrasen klar til grillfester

Noget af det bedste ved sommeren er de hyggelige grillfester i haven med venner og familie. Men festen bliver lidt mindre festlig på en rodet terrasse med beskidte havemøbler, hvor vinteren har sat sine grimme spor. Start med at fjerne blade og andet snavs fra terrassen, og gå i gang med at fjerne ukrudt mellem fliserne. Har du en træterrasse, bør du give den en ordentlig omgang med trærens for at fjerne alger og andet snavs. Når terrassen er helt tør bør du give den en omgang træbeskyttelse, så den ser flot og indbydende ud til de hyggelige sommerstunder.

Det er med andre ord bare med at komme i gang med disse 5 tips til haven. Hvis du er god mod din have, vil haven give dig nogle dejlige sommerminder.

 

Written by